Κατασκευή ιστοσελίδας, ποια πλατφόρμα να επιλέξω;

Κατασκευή ιστοσελίδας, ποια πλατφόρμα να επιλέξω;” Αυτή η ερώτηση έρχεται να μας απασχολήσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Προτού απαντήσουμε ας αναλύσουμε πρωτίστως…..

Προτού αρχίσουμε καλό είναι να επισημάνουμε ότι κάθε πλατφόρμα που στόχο έχει την ανάπτυξη και την κατασκευή ιστοσελίδων, έχει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.

Ας αρχίσουμε να εξηγούμε διάφορες έννοιες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την επιλογή μας.

Τι είναι η πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδας ή αλλιώς σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS);

Η πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδας είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να κατασκευάσετε μια ιστοσελίδα ή να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα.

Όταν επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς και συνδεθείτε, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον διαχείρισης στο οποίο θα μπορείτε να δημιουργήσετε και να ενημερώσετε σελίδες, δημοσιεύσεις και άλλους τύπους περιεχομένου (εικόνες, βίντεο, κλπ.) όπως και να οργανώσετε το περιεχόμενο με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε.

Θα είστε επίσης σε θέση να αλλάξετε τον σχεδιασμό της δυναμικής ιστοσελίδας σας μέσω του περιβάλλοντος διαχείρισης, εγκαθιστώντας θέματα (templates) και ενθέματα (plugins) καθώς και να τα αλλάξετε όταν θελήσετε.

Όλες οι ενέργειες γίνονται σχετικά απλά, πατώντας κουμπιά, δεν θα πρέπει να γράψετε κώδικα ή δέσμες ενεργειών στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον.

Κατασκευή ιστοσελίδας, ποια πλατφόρμα να επιλέξω; - Επιλογή Πλατφόρμας

Τι είναι η ανοικτού κώδικα πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων;

Οι καλύτερες πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων αυτή τη στιγμή θεωρούνται: η πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων WordPress, η πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων Joomla και η πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων Drupal.

Δεν εξετάζουμε μόνο ότι είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα ως πλατφόρμες, αλλά και το ότι μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες θέματα (templates) και ενθέματα (plugins) για να διαμορφώσετε την ιστοσελίδα σας.

Πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων ανοικτού κώδικα, σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, να επεξεργαστείτε και να προσαρμόσετε τα αρχεία του κώδικα της πλατφόρμας της επιλογής σας (αρκεί να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις) στην ιστοσελίδα σας και να την κάνετε να λειτουργεί όπως ακριβώς εσείς θέλετε.

Κατασκευή ιστοσελίδας, ποια πλατφόρμα να επιλέξω; - Open Source Logo

Ας δούμε επιγραμματικά τις τρείς πιο δημοφιλείς πλατφόρμες

WordPress – Joomla – Drupal

WordPress
Joomla
Drupal

Το WordPress τροφοδοτεί πάνω από το ήμισυ των δυναμικών ιστοσελίδων στον κόσμο κι έτσι γίνεται ολοένα πιο ολοκληρωμένο, έξυπνο και δημοφιλές με κάθε νέα ενημερωμένη έκδοση.

Το WordPress έχει μια αφοσιωμένη κοινότητα, τόνους ελεύθερων ενθεμάτων και επεκτάσεων (περισσότερο από κάθε άλλη πλατφόρμα για την κατασκευή ιστοσελίδων).

Η Διαχείριση περιεχομένου με το WordPress είναι απόλυτα απλή: δημιουργήστε μια σελίδα, προσθέστε τη στο μενού, δημοσιεύστε κάτι στην σελίδα αυτή και δείτε το περιεχόμενό της στην δυναμική ιστοσελίδα σας.

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί τόσοι πολλοί χρήστες ιστοσελίδων επιλέγουν το WordPress για την δυναμική ιστοσελίδα τους.

Το WordPress είναι η ευκολότερη πλατφόρμα για κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Επικρατεί η άποψη ότι το Joomla βρήκε την τέλεια ισορροπία μεταξύ δυνατοτήτων προσαρμογής και φιλικότητας προς τον χρήστη, αλλά είναι πιο περίπλοκο από ότι το WordPress.

Επίσης να αναφέρουμε ότι, αν δεν έχετε εργαστεί ποτέ με αυτήν την πλατφόρμα για την κατασκευή ιστοσελίδων, θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να συνηθίσετε το περιβάλλον εργασίας της.

Η εκχώρηση ενθεμάτων (plugins) σε ενότητες, η τοποθέτηση τους σε διαφορετικές σελίδες και γενικότερα άλλοι απαραίτητα χειρισμοί μπορεί να είναι δύσκολη αρχή για έναν αρχάριο.

Με λίγα λόγια, το Joomla είναι μια πολύ καλή επιλογή, ακόμη και αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να συνηθίσετε τις ιδιαιτερότητές του.

Το Drupal θεωρείται η κορυφή των πλατφορμών για την κατασκευή ιστοσελίδων. Είναι γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα με την πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων Drupal.

Πολλά από τα πράγματα τα οποία, στο WordPress ή στο Joomla θα απαιτούσαν ειδικά ενθέματα ή επεκτάσεις, στο Drupal περιλαμβάνονται και είναι προεπιλεγμένα.

Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας, για να μάθετε να τα λειτουργήσετε είναι μια πραγματική πρόκληση και χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή για να τα καταφέρετε.

Το Drupal είναι τέλειο για μεγάλες και σοβαρές ιστοσελίδες και για οργανισμούς που μπορούν να αντέξουν οικονομικά διαχειριστές πλήρους απασχόλησης.

Κατασκευή ιστοσελίδας, ποιους παράγοντες να εξετάσετε.

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να εξετάσετε επιλέγοντας μια πλατφόρμα για την κατασκευή ιστοσελίδας, είναι πόσο χρόνο είστε έτοιμοι να σπαταλήσετε για την περεταίρω ανάπτυξη και διατήρησή της.

Αν δεν έχετε βασική εμπειρία και θέλετε κάτι το οποίο να δουλεύει σχεδόν αυτόματα, σας προτείνουμε το WordPress.

Αν πάλι έχετε εμπειρία και θέλετε να ασχολείστε πιο συχνά με την ιστοσελίδα σας, θα σας προτείνουμε το WordPress και το Joomla.

Για το τέλος αφήσαμε το Drupal, το οποίο απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά και γνώση προγραμματισμού HTML, CSS και PHP για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κατασκευή ιστοσελίδας, ποια πλατφόρμα να επιλέξω; - WordPress - Joomla - Drupal
AiO ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Social Rating
5.0
Based on 58 reviews
Google Rating
5.0
Based on 52 reviews
Facebook Rating
5.0
Based on 6 reviews

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest
Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση cookies και άλλων τεχνολογιών καταγραφής δεδομένων.